METODA ZENNI » NIEDOCZYNNOŚĆ TARCZYCY

 

Jest chorobą przewlekłą, często utrzymującą się przez całe życie.
Jednak prawidłowe leczenie, rozpoczęte we właściwym czasie może całkowicie usunąć wszystkie jej objawy, umożliwiając prowadzenie normalnego życia.

W każdym z nas toczy się ustawiczna gra hormonów. Niekiedy gruczoły je wytwarzające szwankują powodując zmiany chorobowe. Tak często zdarza się z tarczycą, niewielkim gruczołem położonym na wysokości krtani, który wytwarza hormony odpowiedzialne za regulowanie przemiany materii. Niedoczynność tarczycy powoduje bardzo uciążliwe dolegliwości metaboliczne.

Niedoczynność tarczycy występuje 5 razy częściej u kobiet niż u mężczyzn. Ryzyko jej wystąpienia wzrasta gwałtownie z wiekiem, oraz u kobiet w okresie poporodowym.

Chociaż największe ryzyko zachorowania dotyczy ludzi starszych, to niedoczynność tarczycy może się pojawiać także u dzieci i młodzieży.

Dla przypomnienia objawy niedoczynności tarczycy mogą być następujące:

suchość skóry
łamliwe paznokcie i włosy
łatwa męczliwość
łatwe ziębnięcie
osłabienie przemiany materii
zwiększenie masy ciała
senność
uczucie osłabienia
apatia
chrypka
potliwość
zaburzenia płciowe (brak miesiączki, obniżone libido)
wole

Jeżeli zaobserwujesz u siebie większość tych objawów wybierz się do endokrynologa i zbadaj poziom hormonów tarczycy. Leczenie tego schorzenia polega na zwiększeniu podaży jodu i suplementacji hormonów tarczycy, a ostatnio z dużym skutkiem stosowanie elektrostymulacji tarczycy metodą Zenni.

Normy: TSH 0,45 - 4,5 mU/l fT3 3,9 - 6,8 pmol/l fT4 12 - 22 pmol/l
wartości mogą się różnić między laboratoriami.

 

Niedoczynność tarczycy - a dieta.

Ważne jest, aby dieta była tak zbilansowana, żeby dostarczać odpowiednią ilość jodu. Przed niedoborem tego pierwiastka zabezpiecza nas spożywanie jodowanej soli.

Najlepszym jego źródłem są ryby morskie takie jak dorsz (110 µg jodu/100 g), łosoś (44 µg), makrela wędzona (40 µg), śledź (30 µg). W codziennej diecie nie może zabraknąć soli kuchennej jodowanej (sól jodowana 2300 µg jodu/100g), lub morskiej.
Aby nie tracić jodu podczas obróbki kulinarnej, trzeba pamiętać, że gotowanie potraw zmniejsza jego ilość o połowę. Warto więc solić potrawy dopiero po ich ugotowaniu.
Grillowanie i pieczenie zmniejsza zawartość jodu tylko o 1/5. Należy pamiętać, aby nie przesadzać ze spożyciem soli kuchennej – dzienna dawka, która dostarcza odpowiednią ilość jodu to 6 g. Przekroczenie tej dawki i przesalanie potraw może być niebezpieczne zarówno dla tarczycy, jak i całego organizmu.

 

Rola białka w diecie.

Białko powinno stanowić 15% wszystkich spożywanych kalorii. Taki właśnie poziom gwarantuje odpowiednio wysokie tempo przemian metabolicznych, które przy niedoborach hormonów odpowiedzialny jest za tycie. Oprócz tego białko stymuluje produkcję hormonu wzrostu odpowiedzialnego za spalanie tkanki tłuszczowej.

Podstawą diety przy niedoczynności tarczycy jest zwiększenie podaży białka do poziomu 80 -100 g. Przy takiej ilości należy pamiętać o wypijaniu przynajmniej 1,5 litra wody, aby nie obciążać nerek.
Do dobrych źródeł białka należą przetwory mleczne, sery twarogowe i żółte, drób, jaja, cielęcina, chude wędliny i ryby.
Warto pamiętać o przestrzeganiu zasady spożywania pięciu posiłków dziennie, regularnie, co 3-4 godziny.
Niedoczynność tarczycy wymaga nie tylko leczenia, ale również właściwej diety i regularnej aktywności fizycznej. Postępowanie dietetyczne dotyczy głównie podwyższenia tempa przemiany materii, które przy tej chorobie niestety ulega dużemu spowolnieniu.